Thursday, April 28, 2011

RIO

last nite we are choose to watching RIO sbg movie pilihan minggu ini.. ekceli nak tgk last 2 weeks tp xde tiket available dat time.. huhuhu.. rio mengisahkan tentang seekor burung jenis MACAW yang tinggal di hutan dekat Rio De Janiero yang xpandai terbang.. malangnya Rio telah ditangkap oleh penyeludup haiwan exotic bersama burung2 lain dan dibawa ke Moose Lake Minnesota.. 
tetiba ada kejadian berlaku yang menyebabkan kotak dimana Rio ada didalamnya tercampak keluar jatuh ke atas jalan.. seorang budak kecil named Linda jumpa Rio dan mengambil keputusan untuk membelanya.. after 15 years, datang seorang saintis named Tulio minta kepada Linda untuk membawa Rio ke Brazil untuk berjumpa dgn Jewel.. Jewel adalah spesis yang sama ngn Rio.. Tulio said yang dua ekor burung ni merupakan spesis mereka yang terakhir..
sampai je sana.. Tulio bawa Rio jumpa Jewel.. tp Jewel ni xde interest langsung nak mengawan ke hape.. yang dia tau dia nak escape dari cage tu.. tp dia xtau yang Rio xboleh terbang.. memang kelakar gila la tgk Rio.. poyo habesss.. dorang ni xberjaya escape and kene tangkap lagi dgn smuggler.. after dat dorang try lagi escape dan berjaya keluar tp diburu oleh burung jahat named Nigel.. dorang lari sampai ke hutan and jumpa Rafael si burung enggang.. Rio and Jewel minta tolong dgn Rafael supaya buka rantai yang diikat oleh tuan Nigel.. tp Rafael xboleh and dia suggest jumpa dengan Luiz seekor Bulldog.. otw nak p jumpa Luiz dorang jumpa Pedro & Nico.. dorang ni tolong skali la si rio & Jewel ni..
after da putuskan ratai tu Rio & Jewel berpisah.. time ni da fall in love but xmo ckp.. hehehehe.. dalam nak cari Linda tu la yang klakar.. nak tau apa akhirnya? dapatkah Rio jumpa balik dengan Linda? apa kisah akhir Rio & Jewel? haaaa.. p la korang tengok sendiri.. hahahahahha..
sumber : GSC official website

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...