Tuesday, November 22, 2011

kems at bandung - day 2 (part I)

Location : Taman Wisata Alam Gn. Tangkuban Parahu, Bandung Indonesia

awal pagi aku da bangun since waktu bandung ala2 kat Sabah Sarawak.. waktu siang adalah awal.. so bersiap terus p makan breakfast.. pada sesiapa yg stay kat Hotel Kenangan, sila bersabar coz bekpesh dia hanya ada dua pilihan makanan n air.. sama ada Nasi Goreng or Toast Bread & Coffee or Tea.. muak ok!! tp aku bersyukur sbb tekak aku boleh telan nasi goreng dia.. jam 8.30 si Angga da sms aku bgtau yg kawan dia akan bw kitaorg.. terus tpk.. mcm mana ni.. xkenal.. ehhh?? macam la ko kenal si Angga tu.. hehe.. few second kawan angga si Cecep call bgtau yg dia da ada kat bawah.. kelass ko cecep.. awal nunggu nya!!
lau ikot trip aku lebih suka melawat tempat2 peranginan berbanding p shopping.. bg aku nanti lau da shopping xhengat nak p tempat2 cenngini.. so ke Tangkuban Parahu kita.. dari hotel, perjalanan ke sini mengambil masa sejam or sejam lebih gitu.. depends la... lau macet lambat la sikit sampai nya.. perjalanan nak sampai ke sini adalah sgt cantik da nyaman.. mcm ko tgh berlakon dalam cite twilight.. ehh?? dan2 je aku.. ekceli pokok2 dia tu mcm cantik.. i liokeee.. =) masa dlm kete si cecep dok mbebel kat weols mcm2.. jgn lupa dipakai selendangnya, jgn belanja di sini coz bnyk peniaga yg up up up harga menghaikk!! bnyk la lg pesanan si cecep..
tiket masuk sini utk warganegara asing adalah Rp. 50,000 seorang + Rp. 15,000 per kereta.. aku slalu lupa aku ni warganegara asing masa kat sana.. almaklum pestime ke negara jiran.. begitulah.. sila jgn gelakkan aku.. kang sentap.. kat sana cuaca sgt2 nyaman.. sejuk je rasa.. aku just melawat sekitar Kawah Ratu je.. idok le aku p Kawah Domas utk pelbagai aktiviti itu coz masa tidak mengizinkan.. tujuan aku p sini pon just nak tgk bekas volcano.. serius besar gila.. n bau sulfur mmg ada la.. yg berasap2 tu menunjukkan ianya aktif.. ops lupa.. sepanjang aku kat sini ada tourist guide.. da tua da.. gigih dia layan weols n cerita mcm2.. i loikee u la pak.. thanks ya!! kat sini gak ada tpt air ajaib.. means if ko minum air tu n berhajat apa2 insyallah termakbul.. tp itu kata dorg lerrr..
yg pki cap tu la tourist guide aku.. umo dalam 60++.. bnyk pengalaman aku rasa base on apa dia cerita.. smbil2 tu aku teruja tgk pokok kayu ni.. kalau kita kupas kulit kayu tu dia ada corak2.. cantik sgt2.. indahnya ciptaan Allah.. dorg ni xpyh da nak cat2 lukis2 bagai.. pas kupas kulit just ukir je buat mcm2 arca.. sgt unik.. tp aku menyesal xbeli... =(
 
sepanjang jalan tu ko akan menyusuri tpt org jual2 pelbagai sourvenir.. nak ngn xnak je.. dsbbkan kene sound ngn cecep, aku trus xbeli.. adehhhhh... aku terus abaikan semua sourvenir itu.. huhuhu.. thanks again to that pak coz sgt2 rajin menyenapkan gambar aku without cost.. yeay!! then pak tu gigih amikkan batu2 lava pelbagai jenis utk aku bawak balik msia.. siap kikiskan supaya aku blh wat gosok tumit kaki.. smpai msia non ado aku buat.. hehehehe..
nampak pokok kat blkang tu?? ekceli warna merah batang pokok tu.. dsebabkan asap gunung berapi maka nya jd la itam.. tp sgt cool.. unik if bgambar kat situ.. tp idok le aku tepek sume pic kat sini.. aku takot korg muntoh ijau plk tgk.. asik muka aku je iye dokk.. ngeh3..
wahhh.. feeling diburu sama paparazi.. ngeh3.. tp mmg bnyk paparazi pon.. tp bukan snap gamba tp dok soh aku membeli je.. mintak kurang tak plk ko bg.. aihhhhh.. ape pon naseb korang la yek aku bolayan.. jgn salahkan aku malah salahkan lah si cecep.. hahahhaa.. next destination aku proceed next entry k..
*to be continue...... *

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...