Thursday, November 24, 2011

kems at bandung - day 2 (part III)

Location : Restoran Kampung Daun

setelah berpenat2, its time to have a lunch.. as everybody knows, Restoran Kampung Daun adalah yg paling fofular.. its true.. b4 aku p sana aku mmg ada wat research ckit2.. kebanykkan blog n website yg aku baca sume ada mentioned nama restoran ni.. so aku direct ckp kat cecep nak makan kat sini..
cecep bilang kat bukan restoran ni je yg fofular n sedap.. kat sana ada Restoran Sapu Lidi.. kat situ makan feeling tepi sawah.. ada lg beberapa restoran yg cecep sebut but aku xingt suda.. tp disebabkan keinginan aku utk tgk sendiri Restoran Kampung Daun di bandung ni.. aku mau jg kesana.. no soal jawab lg then terus aja ke sana.. hehehe..
cecep bilang lg, kat sini yg mahal adalah suasana nya.. so kene la byr lebih sikit.. lgpon sekali sekala dpt dtg.. so xpe la kua lbh sikit duit kan.. kata jutawan.. hehehe.. perjalanan nak kesini quite lama gak la.. letih gak makcik nunggu nye.. ate, nak makan dlm utan kan.. harus la jauh.. ngomel bnyk plk.. dlm 30 minit xsilap aku bru smpai sini dr strawberry park yg aku p td.. park kete n lepak dlu snap gamba..
this is Kampung Daun Entrance.. nampak mcm menarik kan.. mmg pon.. ku tlah jatuh cinta sama ini tpt.. syok ohhh.. xsia2 aku letih dok dlm kete lelama semata2 nak sampai sini..
da masuk tu jgn plk korang sesedap rasa p dok kat hut2 yg ado kat situ.. kang ade kene halau.. hehehe.. xla.. ekceli if makan kat sini kita mst p daftar.. ececece.. mcm nk p event plk berdaftar bagai.. kat pic atas nun tpt daftar nya.. smpai kaunter mbak tu akan tnya nak makan private or restoran.. harus aku pilih private.. xcool la jauh2 kita just makan kat tpt ala2 restoran kan.. tp if nak makan private harus ko kena tunggu.. tp xtau la if masa korang dtg tu xde org kan.. dia ada sediakan tpt haaaa ko tgu la situ smpai nama ko kene panggi.. *macam kat klinik jek* =p
ni la tpt tgu nye.. mcm station bus je aku nengok.. sume dok sabar je tunggu.. almaklum perut lapa kan.. kan xpasal2 ade yg jd ijau ni kang.. disebabkan pd firasat aku lame lagik so mari la kita p jalan2 sekitar restoran..
view opkos terbaikkk.. mmg aku suka suasana mcm ni.. nyaman n tenang.. siap ada air terjun lg.. waaaaaaa... nak pegi lagi.. ehhhh ko dah kenapa meroyan?? pic kat atas aku assume mercu tanda restoran ni.. if uols kesana sila bgambar kat sini.. hahahaha.. =p
persekitaran restoran sume pokok2 hut2 n batu2.. kat entrance dia tu cm unik bg aku.. ada org bakar2 something.. mmmg rare.. mcm aku masuk dlm satu kampung n bukan restoran.. dlm ni gak ade kedai sourvenir.. tp idok la nyinggah.. perut lapa ok!! nak makan je dlm kpla otak aku ni..
after mbak td tu pgil nama ko sila la amik no hut.. n menoneng la kpla ko nak cari hut tu lau tlepas pandang signboard dia.. hahaha.. punya la aku syok tgk pemandangan sekitar smpai tlepas.. adehhhh.. letih aku mandaki bukit.. nsib baik pelayan restoran cm pasan weols cari2 tpt n terus je tnya no hut weols.. n nasib baik gak dia ada short cut jalan ikot jambatan.. lau x jenuh nak patah balik.. bawah jambatan tu air terjun ok.. teruja.. =)
ni la makanan aku.. Nasi Timbel Tauhu Bakar.. ehhh?? betol ke ni?? sorry i ilang ingatan da.. tp betol kot.. wpon view cantik, makanan dia juga cantik dan lazat.. xsia2 aku p makan kat sini.. sume makanan lazat.. nom nom nom... xpandang kiri kanan da terus sebat makan..
disebabkan ulam2 rumput2 penuh dalam pinggan, aku letak je nasi tu atas meja.. xpakai pinggan dah.. ohhhh buruknya perangai.. naseb baik ada daun pisang buat alas..
sementara tunggu pelayan tu bw resit aku jimba2 la dlu snap sana sini buat kenangan.. hik3.. tp sy suka la tempat ni.. best....... =)
aku pelik napa aku posing cm ni.. aduhhhh.. huduh... =p
sepanjang perjalanan aku balik dr restoran ni mata dijamu dgn nursery yg selambak tepi2 jalan.. aku rasa sepanjang jalan adalah kedai jual bunga.. banyak hokeh!! terus ingt mak aku.. ni lau dia ada harus meroyan tgk bunga2an.. nak beli kan cm susah plk nak bw balik msia.. tp snap kan gamba je la..
ok settle Restoran Kampung Daun Bandung.. next entry will be about factory outlet...

*to be continue.......*

5 comments:

cik tasukeecOklat said...

nape xtry pegi restoren sapu lidi..nama die menarik dan buat akak nk tgk suasana die..and tpt ko pegi ni mmg kerlas you!!nak pegi ah..pape if da nak dkt bulan 3, akak nak detail nama cecep hokeh

akmadablueberry said...

sbb teringin nak p kampung daun..xpe nanti ko p sapu lidi ko kasi up entry ok..kema pon nak tgk gak sapu lidi tu cmne..

dr strawberry park akan jmpa sapu lidi dlu..kg daun lg jauh kedalam..

cik tasukeecOklat said...

tp mmg best gilers suasana die...!!da ko kate sedap, mmg sedap kot??
sebab masakan indonesia ni lain..die kering sket...cam akak pegi bukit tinggi padang itu hari...tekak xberapa nak terima...
xpe xpe...ko simpan je no tepon cecep tu..pape lau my sis stuju, ktorg pakai cecep jek...hehe

akmadablueberry said...

ok bos!!!!

ddlea said...

Alemakkkk... Bestnya restoran tuuuuu.... Mesti kau feeling macam orang kaya kan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...