Monday, December 19, 2011

resepi hari ini: singgang

mode: belajar masak ala2 wanita melayu terakhir..

wanita melayu terakhir katanya.. blah la kau sana!! ekceli da lama teringin nak makan ni.. tp nan ado aku reti buat.. so, ttbe tinggg!! meh la kita try kot la jd kan.. kebetulan plk sifu masak ade dirumah.. after wed anak kak lim, trus kita membeli bahan.. naseb baik last week ada menggoogle resepi.. tau la sikit2 apa yg perlu dibeli.. sape2 yg rasa expert memasak sila la jgn dok gelak bc entry ni.. adekk masih dlm sesi pembelajaran nok.. sila la bg sokongan padu yekk.. ngeh3.. so aku nak tempek cara memasak kat sini utk kegunaan masa hadapan.. hehe..

bahan-bahan:
- 4 ekor ikan kembung (ikan len bole kot)
- 4 biji bawang merah
- 4 biji bawang putih
- 1/2 inci kunyit hidup
- 4 biji cili api
- 1 btg serai
- 2 keping asam keping (ehh bape bnyk keping nih)
- 1 liter air (agknya kot..aku xsukat)

cara-cara:
- bawang merah, bawang putih, kunyit, 2 biji cili api kitatumbuk sampai lumat..
- serai ketok je
- isi air dlm periuk masuk skali ikan n bahan2 tumbuk td.. pastu masuk asam keping n 2 biji cili api td kasi patah dua..
- bila da menggelegak kasi kacau sambil boh garam n aji.. Siappppp!!

*sgt happy bila sifu kata sedap.. ngeh3.. tq kak nor.. *tunjuk ajar ku sifu.. ehhhh*


- Posted using BlogPress from my iPad

2 comments:

Mrs Rodaq said...

bagusla tu.belajar yg simple2 dulu.tapi ape2 aku nak gelak dulu.hahahaha.

cik tasukeecOklat said...

singgang??gOogle??akakaakakak!!!!
okeh itu jek...~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...