Tuesday, June 28, 2011

My Kota Kinabalu Trip - Day 4 (Part III)

next stop aku adalah Tanjung Aru Beach Kota Kinabalu Sabah.. walaweiii.. cantik ohhh pantai dia.. ngeh3.. aktiviti aku kat sini adalah tgk sunset... =) layan gamba je k..
will update last entry My Kota Kinabalu Trip - Day 5 soon.....

My Kota Kinabalu Trip - Day 4 (Part II)

ok.. setelah kita bjalan2 naik train, after lunch terus saja ke KK untuk menshopping pearl.. kedai pilihan my tourist guide adalah Jamilah Jewellery.. bila masuk je kedai ni mata aku terus kaching kaching kaching!!!! lip lap lip lap la bende2 dalam kedai ni... besh ohhh...
jangan risau tertipu... kat jamilah ni pearl nya suma asli.. pilih je mana mau!! hehehehe.. aku mmg meroyan la kat dalam kedai ni.. memang rambang mata la.. kat jamilah ni pon ada jual kristal.. sgt mengelip hokey.. silau mata mak nak..
time ni aku tengah pilih brooch.. macam2 design ada.. da la banyak tray.. sume tingkat ada.. muntah tgk pearl.. white pearl ada pink, peach, black pearl also.. pilih pilih!!!
i like JAMILAH JEWELLERY!!
this section plak jual bangle2 yg sgt cantik2.. coz banyak yg bling bling bling... dpt la grab 3.. xtau la nak pki p mana.. sesuai utk function2 kot.. b4 dis aku mmg xbeli bangle coz kebanyakkan nya xsesuai ngn tangan aku yg kurus ni.. tgn je la yg kurus.. ngeh3.. tp kat Jamilah ni ada ok yg ssuai ngn tangan aku.. yeay!! sonok.. =)
after berjimba-jimbaan kat Jamilah aku terus ke Muzium Negeri Sabah.. yg touching nya aku dtg lagi 15minit nak tutup.. sob sob sob.. so xdapat la melawat dalam muzium.. aku jalan2 kat luar je.. lagipon tujuan aku ke muzium ni just nak tgk rumah2 tradisional tu.. hehehe.. xregret sgt xdpt masuk dalam coz kebanyakkannya tgh renovation..
Jambatan Gantung Muzium Negeri Sabah
tpt aku berdiri tu dia buat ikot peta Sabah
Kampung Warisan Muzium Negeri Sabah..
after muzium aku jalan2 plk ke Bukit Merdeka.. eh betul ke ek? ntah lupa.. bukit yg dekat ngn Stadium Merdeka Kota Kinabalu tu.. pic diatas adalah pintu gerbang ke Istana Negeri Sabah..
 
kat tpt aku bergambar ni adalah kat observation tower atas bukit tu.. view bandar Kota Kinabalu.. masa tu mmg panas giler la.. tourist guide kata memang panas coz dekat ngn pantai..layan je la.. gamba tetap gamba.. ngeh3..
salah satu view bandar KK
wpon panas tetap maintain muka nak bgambar...hehehe
 will update next entry My Kota Kinabalu Trip - Day 4 (Part III) soon......

My Kota Kinabalu Trip - Day 4 (Part I)

pada hari keempat, perjalanan diteruskan lagi dan kali ini kita ke Beaufort.. untuk hari tersebut aku agak excited sebab......
nak naik keretapi oiiii.. ecece.. macam jakun plk kan.. tp memang pon.. ni pestime aku naik train yang boleh tahan2.. ngeh3...
perjalan ke Pekan Beaufort mengambil masa selama 1 jam dari Papar dan kira2 2jam dari Kota Kinabalu.. so seawal jam 6pagi aku memulakan perjalanan ke Beaufort.. train pagi kata ko.. xkan nak lambat2 plk.. kang kene tinggal aku juga yg meratap.. =p niat dihari mau ke Tenom.. hopefully la kan..
memang harapan sajalah.. train ke Tenom on that day dicancelkan oleh sebab landslide berlaku.. landslide tu menghalang laluan ke Tenom so xdapat la aku nak melawat Tenom.. sob sob sob.. semangat da kuar pepagi nak p Tenom.. huhuhu.. touching.. siap aku da beli jajan la nak wat makan dlm train.. ingat nak balik terus tp tourist guide bilang kita tukar haluan.. hoyeah3.. =)
 decide saja ke Halogilat.. kat situ xde pape pon.. tp disebabkan nak naik train punya pasal.. sanggup.. tiket memang sangat mampu milik iaitu RM1.20 sehala.. oiiii murah giler... satu jam perjalanan baru RM1.20..
disepanjang jalan ada la stesen2 kecik yg macam bus stop tu.. memang seronok la coz boleh tahan2.. cer korang p tahan train KLIA tu.. xpon komuter ke LRT ke.. boleh?? mau ko kene lenyek kat situ.. train ni memang lemah gamalai la jalan nya.. tu yg bole tahan2 tu.. konductor pon ada tau.. comel je.. kebanyakkan nya orang2 kampung yg naik coz tu kenderaan utama mereka.. kesian kan.. tba2 rasa bersyukur wpon hanya ada sebijik kancil.. at least bebas kemana2.. train ni 2kali sehari je k.. bayangkan cm ne lau tetinggal train.. menangessssss... =(
bertambah unik, train ni ada gerabak utk haiwan.. nak bw kambing ke lembu ke oing oing ke.. sume bole.. hik3.. yg aku nampak tatkala itu hanyalah ayam.. pakcik dalam pic diatas bw ayam.. dia nak ke Tenom xsilap aku.. memang kesian coz xde train ke Tenom on that day.. macam mana la pakcik tu nak p Tenom ye.. =(
 haaa tu la stesen kecik aku cakap tu.. bayangkan la dalam hutan macam ni ada orang tinggal.. sangat kesian.. rumah pon bese2 je.. tp ada juga yg ada 4x4 okay.. ko ade?? hehehe.. survive la dorang ni dok tpt cmni.. lau aku kat tpt dorang macam mana la agaknya ea...

sampai suda stesen Halogilat!!!! so time to tukar dia punya kepala.. mst ada yg pelik2 coz aku sebok la snap pic ngn amik video.. xpenah tengok kata nya.. harus la excited lebih.. abang conductor tu kacak hokey.. but bukan kacak bagi aku la.. kacak bagi penduduk disana.. nape aku ckp cm tu?? sbb aku perasan ada sumandak2 yg turun train tu dok lambai2 senyum2 sama itu abang.. mst ramai peminat abg tu kan.. hehehehe..
tamat suda journey aku naik Keretapi Lama dan Lambat dari Beaufort-Halogilat.. hip hip hooorayyy.. sangat seronok bila impian tercapai.. huk3.. tp agak regret coz xdapat p Tenom.. =(
ni adalah Jambatan Beaufort.. kat bawah tu Sungai Padas.. ala... tempat yang fofular orang wat water rafting tu.. menurut kak nor la.. aku memang xtau la lau pasal water rafting ni.. huk3..

will update next entry My Kota Kinabalu Trip-Day 4 (Part II) soon.........

My Kota Kinabalu Trip - Day 3 (Part II)

after kita berjimba2 di Kinabalu Park, terus saja ke Kundasang War Memorial.. ni tpt2 sejarah la.. layan saje.. bgambar itu penting.. =)
tatkala berada disini, orang adalah ramai okay.. ada 6 bus PLKN stop kat sini.. mybe dorang jalan2 kot.. thats why la gamba kurang menarik.. aku nak shoot sini ade budak.. nak shoot sini lgi ramai budak... aihhh lalala.. kacau betol.. =p
pas suda abes pusing2 Kundasang War Memorial ni, perjalanan diteruskan ke Poring Hot Spring.. ayuh berendam ari panas.. hehhe.. sikit punya payah nak cari jalan p sini.. naseb baik my tourist guide ni terer.. lau x sampai ke sudah xjumpa.. huhu
apa2 snap dlu.. =)
pic kat atas ni adalah tpt air panas y memang btol2 panas.. xbley mandi sini.. tp lau rasa2 nak putih cepat sila la menyelam disana.. hehehe.. tp aku adalah degil.. nak juga rasa kepanasan air tu.. toleh kiri kanan.. agak2 xde orang aku celup sikit jari aku tu.. kompem mmg panas gile.. fuhhhhhhh...
disebabkan keadaan yg tidak mengizinkan aku celup kaki je la.. kat sini ada tempat utk rendam kaki sahaja.. sambil menunggu yg len bermandi manda didalam kolam yg secoet tu, kita jalan2 la sekitar hot spring ni.. bila tgk tpt rendam kaki ni xde org, aku singgah la.. feeling spa jap.. hehehe
will update next entry My Kota Kinabalu Trip - Day 4 soon.....

My Kota Kinabalu Trip - Day 3 (Part I)

adoiii.. letih okay nak menaip.. xabes2 entry trip KK aku ni... aihhhh..
on the 3rd day, ke Ranau la kita.. menurut my tourist guide, perjalanan nak ke Ranau adalah selama 2 1/2 jam hingga 3 jam.. adoiii.. da macam nak balik chaah da gamaknya.. tp da kata mau jalan2 sabah.. so harus bersabar utk sampai ke destinasi.. first stop adalah ke Pekan Nabalu.. dr pekan ni da bole nampak da Gunung Kinabalu.. tp xbape nak nampak puncak nya coz ditutupi ngan kabus2 awan2 tebal.. lau ada rezeki dapatlah tengok puncak gunung itu... indahnya.........
aktiviti membeli belah berlangsung.. aku xbeli bnyk kat sini.. just bbrapa helai tshirt n fridge magnet.. jalan2 sambil makan eskem.. yuhuuuuu.. sedapnya... sejuk lagi.. memang heaven.. orang2 kat sini memang tersangatttttt polite.. orang dusun if im not mistaken.. tawar menawar pon berlangsung dgn baik sekali.. thanks ya.. =)
after dat, sambung lagi perjalanan ke Kinabalu Park dimana tempat pendaki2 mendaki gunung kinabalu.. aku non ado la nak mendaki.. permit pon tarakkkk stamina pon very the low ada hati mau hiking.. =p entrance fee untuk ke Kinabalu Park adalah RM3 per adult.. child n senior citizen xtau... huhuhu..
 
kat sini ada macam pelantar la utk kita bergambar.. view adalah berlatar belakangkan Mount Kinabalu.. masa ni puncak dia xbape nak nmpak.. tp gambar tetap layan.. kat sini sejuk ya hamatttt.. kalah cameron sama genting.. mengkekeh okay.. =p
kat papan ni dorang tunjuk result 24th Mount Kinabali International Climbathon 2010.. yg aku salute utk kategori Men Veteran sume dari Malaysia.. kelasssss la.. aku rasa sume org Sabah kot ikot pada nama org tu.. mesti dorang ni da hafal sume jalan2 gunung ni kan.. syabas semua!!

 will update next entry My Kota Kinabalu Trip - Day 3 (Part II) soon......

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...