Friday, March 30, 2012

My Sweet Escape -Kuching Part 4-

next stop after Serikin is Kampung Budaya Sarawak yg terletak di Santubong.. kira mcm kat kaki Gunung Santubong la.. perjalanan dari serikin ke santubong juga agak jauh.. so mentido la.. ngeh3.. ok, ni entry bgamba+caption je.. aku maleh nak story panjang.. =p
on our way to KAMPUNG BUDAYA SARAWAK
waiting for kak mina yg tengah settle kan tiket masuk.. FYI, tiket masuk utk non-sarawakian adalah RM60 utk adult..
our journey start here!! =)
rumah pertama.. RUMAH BIDAYUH/BIDAYUH LONGHOUSE.. unfortunately, under construction.. so xdpt masuk.. naseb baik kak mina org bidayuh so dpt info from her story je la..
gigih melihat kakak2 makcik2 tengah menenun buat kraftangan.. yg tudung saji tu almost 5month dia buat tp masih belum siap..
at RUMAH IBAN/IBAN LONGHOUSE.. yg ni mamat aku paling admire.. kacak+hot okeh.. wakakakaka.. =p
di RUMAH PENAN or PENAN HUT.. serius mcm abu bakar elah.. ngeh3.. abg tu tgh buat SAPIK (one of the alat muzik masyarakat sarawak)
RUMAH ORANG ULU or ORANG ULU LONGHOUSE.. kat sini pon aku ade admire kat sorang mamat.. boleh?? hahahaha
lawat2 dulu rumah dorang..
abg sexy tu main sapik n gegirl tu menari tarian tradisional masyarakat mereka.. aku suka bunyi sapik tu.. very interesting..
 
 mamat ni la aku admire tu.. kacak kan.. fuhhh.. ingt dia ni one of the pekerja/model kat rumah org ulu ni.. rupanya dia ngn gegirl sebelah tu newly wed couple.. buat outdoor photography kat situ.. terus sentap nak balik.. hahaha
di RUMAH MELAYU/MALAY HOUSE.. belakang tu pelamin org kawen dulu2..
 apa2 cop dulu.. ekceli bnyk gamba dalam rumah ni tp aku malas nak haplod.. =p
 outside rumah melayu ada demo orang main gasing besar.. layan dulu abg tu main.. lama ok gasing tu boleh pusing.. almost 5minute cm tu..=)
cute la katil cam ni..
 on my way to other house..
 sampai sudah.. RUMAH MELANAU/MELANAU TALL HOUSE.. tinggi kan rumah dia.. naik letih aku manjat tangga.. bertingkat2.. 4 - 5 tingkat juga kot.. nak naik ok, nak turun hazab.. ngeri nengok bawah..

kat sini ada demo main buluh ketuk2 tu.. xtau la nama ape mende ni.. aku scha n kak mina try juga la.. tp kelaut!!
naseb kak mina da bekal sorang sebotol mineral water.. ttbe aku minum habes!! apakah yg merasuk aku?? minum air kosong?? syabas mera beta.. =p
ye!! anak mat salleh ni mmg cute.. mata biru oiii!!
lastly before tengok persembahan.. RUMAH CINA or CHINESE FARM HOUSE..

ni la acara kemuncak if uols p kampung budaya ni.. tengok persembahan kat Panggung Budaya.. serius best.. mcm..... nak lagi nal lagi.. naseb aku da record sume persembahan.. bolehtengoklapanpuluhbelasratos.. =p

mamat iban yg aku dok kenan tu wat persembahan.. cutenyerrrrrr... =p eh?? apsal gamba terbalik?? arghh.. malas nak rotate.. pusing kepala sendiri..
tamat sudah entry KAMPUNG BUDAYA SARAWAK.. ada satu or dua entry lagi.. lau rajin aku buat karangan.. lau malas aku buat entry bergambar je la.. ok.. to be continue.......

1 comment:

ddlea said...

Apsal ko tak ngorat abang penan tu? Hensem jugak apaaa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...