Friday, March 30, 2012

My Sweet Escape -Kuching Part 4-

next stop after Serikin is Kampung Budaya Sarawak yg terletak di Santubong.. kira mcm kat kaki Gunung Santubong la.. perjalanan dari serikin ke santubong juga agak jauh.. so mentido la.. ngeh3.. ok, ni entry bgamba+caption je.. aku maleh nak story panjang.. =p
on our way to KAMPUNG BUDAYA SARAWAK
waiting for kak mina yg tengah settle kan tiket masuk.. FYI, tiket masuk utk non-sarawakian adalah RM60 utk adult..
our journey start here!! =)
rumah pertama.. RUMAH BIDAYUH/BIDAYUH LONGHOUSE.. unfortunately, under construction.. so xdpt masuk.. naseb baik kak mina org bidayuh so dpt info from her story je la..
gigih melihat kakak2 makcik2 tengah menenun buat kraftangan.. yg tudung saji tu almost 5month dia buat tp masih belum siap..
at RUMAH IBAN/IBAN LONGHOUSE.. yg ni mamat aku paling admire.. kacak+hot okeh.. wakakakaka.. =p
di RUMAH PENAN or PENAN HUT.. serius mcm abu bakar elah.. ngeh3.. abg tu tgh buat SAPIK (one of the alat muzik masyarakat sarawak)
RUMAH ORANG ULU or ORANG ULU LONGHOUSE.. kat sini pon aku ade admire kat sorang mamat.. boleh?? hahahaha
lawat2 dulu rumah dorang..
abg sexy tu main sapik n gegirl tu menari tarian tradisional masyarakat mereka.. aku suka bunyi sapik tu.. very interesting..
 
 mamat ni la aku admire tu.. kacak kan.. fuhhh.. ingt dia ni one of the pekerja/model kat rumah org ulu ni.. rupanya dia ngn gegirl sebelah tu newly wed couple.. buat outdoor photography kat situ.. terus sentap nak balik.. hahaha
di RUMAH MELAYU/MALAY HOUSE.. belakang tu pelamin org kawen dulu2..
 apa2 cop dulu.. ekceli bnyk gamba dalam rumah ni tp aku malas nak haplod.. =p
 outside rumah melayu ada demo orang main gasing besar.. layan dulu abg tu main.. lama ok gasing tu boleh pusing.. almost 5minute cm tu..=)
cute la katil cam ni..
 on my way to other house..
 sampai sudah.. RUMAH MELANAU/MELANAU TALL HOUSE.. tinggi kan rumah dia.. naik letih aku manjat tangga.. bertingkat2.. 4 - 5 tingkat juga kot.. nak naik ok, nak turun hazab.. ngeri nengok bawah..

kat sini ada demo main buluh ketuk2 tu.. xtau la nama ape mende ni.. aku scha n kak mina try juga la.. tp kelaut!!
naseb kak mina da bekal sorang sebotol mineral water.. ttbe aku minum habes!! apakah yg merasuk aku?? minum air kosong?? syabas mera beta.. =p
ye!! anak mat salleh ni mmg cute.. mata biru oiii!!
lastly before tengok persembahan.. RUMAH CINA or CHINESE FARM HOUSE..

ni la acara kemuncak if uols p kampung budaya ni.. tengok persembahan kat Panggung Budaya.. serius best.. mcm..... nak lagi nal lagi.. naseb aku da record sume persembahan.. bolehtengoklapanpuluhbelasratos.. =p

mamat iban yg aku dok kenan tu wat persembahan.. cutenyerrrrrr... =p eh?? apsal gamba terbalik?? arghh.. malas nak rotate.. pusing kepala sendiri..
tamat sudah entry KAMPUNG BUDAYA SARAWAK.. ada satu or dua entry lagi.. lau rajin aku buat karangan.. lau malas aku buat entry bergambar je la.. ok.. to be continue.......

Thursday, March 29, 2012

My Sweet Escape - Kuching Part 3-

aduhh.. naik pengsan nak abeskan entry sarawak ni.. sekarang ni mcm xde mood sgt nak menaip.. tanda2 apakah?? ok2.. back to my story.. next morning awal pagi lagi kami bergerak ke SERIKIN.. uols yg dah selalu pergi sarawak mesti familliar dengan tempat ni kan.. aku je baru hegeh2 nak p.. =p
aku, scha dan kak mina bertolak jam 7.30 pagi after breakfast.. agak jauh juga la perjalanan dia.. tp aku suka sebab memang kehijauan sepanjang jalan.. rasa nyaman.. after 2 - 3 hours sampai la serikin tu.. orang mmg ramai gila la.. aku xtau la dorang ni sampai situ jam bape.. ntah2 kol 4 pagi da gerak.. aku masih kroh2.. hehehe..
 
yg ni one of the stall yang ada kat sana.. da macam Jalan TAR da aku tengok.. hehe.. stall ni jual baju2 pengantin.. disebabkan aku berjalan bersama bakal pengantin, sure la singgah tengok kan.. =) sekadar tengok tak mengapa..
beg memang selagi ada la.. macam2 rupa.. ko pilih je mana satu.. haaa lupa nak cite.. kat serikin ni lau da jam9 macam tu, panas mmg hazab betol.. plak2 ari tu aku pakai baju hitam.. mmg berasap la.. hehe.. so sapa yg pegi sila la standby payung ke kipas lipat ke, kipas bateri ke.. ape2 je la..
barang2 kat sini memang murah2 belaka.. siap boleh tawar menawar lagi tu walaupun harga da murah se murah2 nya... hehe.. aku mmg suka la kan.. tp xde la mensoping secara menggila disini sebab budget xbape nak banyak.. mostly semua barang adalah dari indonesia.. sebab tu la kebanyakkan kain pasang yg dijual ala-ala kat bandung..
gelang, rantai cincin sebagai2 sume ada jual.. mutiara@pearl juga ada.. scha mmg menggila memilih aksesori utk dibawa pulang ke semenanjung.. aku?? tarak!! hehe.. no need.. =p
selain tu, kraftangan sarawak juga ada...melambak lagi tu.. pilih saje mana ko suka.. janji tawar & bayar.. hehehe.. aku ade beli something yg aku rasa unik.. tp lupa plk nak snap gamba.. jam yg diperbuat daripada kulit2 kerang yang dihancurkan.. cute la.. siap boleh engrave lagi..
 lastly opkos la gamba aku kan.. heheh.. suka nau interprame.. ngeh2.. nanti aku sambung lagi k..

Wednesday, March 21, 2012

wordless wednesday

adoiiii.. mish banyak sama ini budak atam.. huhu..


- Posted using BlogPress from my iPad

My Sweet Escape - Kuching Part 2-

after berjimba2an di Jong Crocodile Farm, kita pulang ke rumah kak mina utk rest.. malam tu kami keluar lagi.. niat dihati mau ke Pasar Satok tapi nasib tidak menyebelahi.. hujan bertotok ko!! tp gagah juga tu menyusuri Satok Market.. habis kebasahan kasut n seluar ku.. huhuhuhu.. nothing to grab there sebab hilang mood akibat hujan lebat.. then terus saja ke gerai Mee Kolok.. kata kak mina n kak nor ni gerai mee kolok yg dorang suka.. tp suka the most is Gerai Mee Kolok Mangkuk Merah.. tp gerai tu tutup plk.. so kita ke Gerai Mee Kolok Mangkuk Kuning.. hehehe,, mcm2 nama.. aihhhh.. gerai ni terletak berdekatan dengan Pasar Satok.. =)
taraaaaaa.. ni la Mee Kolok.. so sory coz kualiti gambar adalah tidak memuaskan.. lighting mmg out la.. golap.. kamera cikai kita xmampu nak melakukan yg terbaikk.. (padahal ko tu yg xreti) =p rasa mee kolok ni aku mmg jatuh hati la.. sedap sgt.. da nama plk aku ni mmg kipas susah mati kepada spesis mee.. hehe.. so mmg bertambah la likey likey.. huhu.. mee kolok ni adalah sejenis mee yg dicelur bersama air panas n air sejuk.. pas tu ada ayam sayur n daging.. mee ni makan dengan sup n kicap.. fullllllamakk.. lazat okehhh.. mcm NAK LAGI NAK LAGI.. tp sgt mencik coz perut sudah kekenyangan.. sedap betol makan tatkala hujan2 sejuk.. hehehe..
hah!!! licin sudah.. =p
before pulang marilah kita tengok makcik tu menyediakan mee kolok.. celup sana celup sini siap!!! apa celoppp.. ehhhh???

to be continue.......

Tuesday, March 20, 2012

should or should'nt

am i deserve for that?? am i good enough?? its such a big responsibility.. i really hope that i can do it but i have a very low self-esteem.. why why why!!! communication barrier is my major problem.. how to solve it?? OMG.. its killing me.. =(

Friday, March 16, 2012

My Sweet Escape - Kuching Part 1-


akhirnya, impian bercuti2 satu malaysia pada tahun 2012 ni tercapai juga.. walaupun xlama, hanya 3 hari 2 malam, ianya menjadi satu kenagan yg sukar dilupakan.. cewahh.. 3 mac 2012 aku n scha bertolak dari LCCT ke KCH jam 1255.. kali ni aku rasa paling dahsyat punya travel.. sume benda last minute.. yg paling aku rasa sgt pelik adalah aku bw baju 3 helai je.. jeans selai!!! fuhyoo.. terer la aku kali ni.. lau x mau satu lemari aku kasi hangkut.. n ni pestime juga xbeli access bag.. hanya utk balik je.. tu pon 15kg ko!! bia betul.. hopefully sume goin ok.. so aku touchdown kat Kuching International Airport jam  1440.. neves kejap.. sesungguhnya aku xpenah p sarawak.. kesiannnnnnnnnn.. hehehe.. naseb da deal awal2 ngn kak nor yg kak mina akan amik aku kat airport.. so she will be my tourist guide.. 1st destination adalah makan Mee Jawa plus air teh 3 layer versi gula apong.. gamba dalam hengpon la plk.. nantii aku kasi hapdate later.. ok.. after that kak mina bawa weols p Jong Crocodile Farm.. ni pon request dari aku.. ikot kak nor jgn harepppp nak p sini.. tiket masuk Jong Crocodile Farm utk warganegara adalah RM16.. tp atas bantuan kak mina aku dapat sarawakian fee which is RM 10 sajek!! hoyeah!! jom layan gamba..
 harus berfotogeik dulu.. hehehehe..
pes2 aku dihidangkan dengan wajah2 anak2 buaya yg bergelimpangan.. ewwwww.. geli okeh.. da lah berlumut.. ngeri betul.. 
 yg ni plk Tailess Crocodile.. kesian tengook dia ekor xde.. tapi bila tgk tang gigi.. terus kesian aku tu ilang.. hehehhe.. eee geli.. =p

 sebelah kandang Tailess Crocodile adalah kandang White Crocodile.. yg ni kira gejes sikit la.. kan kulit putih gebu gitu.. hehehe.. buaya albino ke ape??
 
yg ni aku gelarkan Crocodile Grandfather.. nama dia Pak Indon.. nape grandfather?? sebab ni la buaya tertua di Jong Crocodile Farm.. ko tengok gamba mmg nampak kecik.. tgk live kalu gile besa wehhh.. seremmmm.. aku rasa boleh muat si stich to dok dalam perut buaya ni.. kulit pon menggerutu abes.. dikatakan buaya ni di temui di pontianak pada tahun 1969 semasa umurnya 3tahun.. calculate sendiri buaya ni umo bape.. tua kan??
 
 ni buaya kedua terbesar rasanya n yg paling ganas.. namanya Bujang Sudin.. yg emo nya buaya ni xgerak2 okeh.. nyampah aku.. penat aku panggil2 dia buat dekkkkk je.. mg xgerak langsung la.. napas turun naik pon xde.. pengsan ke ape.. yg ni pon kategori buaya gaint.. besar ya  hamattt mat mat.. montok gila la peha dia.. awwwww..
 
buaya ni pon malas je aku nengok.. xgerak2.. maybe baru lps makan kot.. tu yg berat bontot tu.. nak usha baling batu takot plk aku yg kene ngap nanti.. hehehe
 buaya ni main2 okeh.. gedik.. kejap timbul kejap naik..
 menganga duaplohpatjam..
to be continue.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...