Monday, October 21, 2013

Kems E-Day : Hantaran

#throwbackengagementday
 
final review..tentang hantaran untuk majlis tunang aku dulu..wahhh dulu kata ko..macam da lama sangat la pulak..planning asal adalah nak buat sendiri..tapi disebabkan sikap RILEK2 aku nih..adalah tak sempat ye nak buat sendiri..kepala aku terus hang tak tahu nak buat macam mana..walaupun lapanratos kali dah belek buku contoh hantaran idea TATAP not coming..haha
 
kalau ikut stich awal awal lagi dia dah state "hantaran nanti kita tempah je"..ewahh..dia seronok la sebab 5 dulang je..mak tujuk okeh!hahaha..macam lerr banyak sangat kan..huhu..kami mengambil  keputusan untuk tidak menghantar barang2 yg vavavoom tatkala majlis tunang sebab semua nya nak buat masa majlis kawen nanti..ye..memang alasannnnn sangat kan statement..
 
setelah 2 3 kali weekend berkampung kat Nilai 3 so tempah aje la..aku tempah dulang hantaran aku kat kedai yang berhadapan dengan kedai Thank Q..stich tempah kat Thank Q..aku pick design ni adalah sebab display dia comel gila..macam cupcake..after discuss dengan sales girl dia tentang warna, saiz, pilihan bunga, renda dan macam2 mak nenek lg..ok done!one week siap..weekend depan nya aku dan stich p la amik..hasil nya..taraaaa!!!hantaran buah tertinggal plk gambar nya..hik3

 perlu diingatkan disini ya..tempahan dulang hantaran ini adalah tidak termasuk barang2 diatas nya..mean yang ada adalah bakul je..utk dulang kek, sirih junjung, bunga rampai dan telur semua kosong..kaki dulang pon tidak termasuk..sobsssss..semua asing..so total lost utk tempahan hantaran adalah seperti berikut:

7 set dulang hantaran = RM480 (barang2 + upah gubah)
sirih junjung = approx. RM35
bekas kristal bunga rampai = approx. RM25
bekas telur = approx. RM20
bekas kek = approx. RM15
JUMLAH = RM575

including barang2 hantaran :
 
kain pasang = RM150
kek = RM180
coklat = RM80
buah-buahan = RM50
kaki dulang 7 x RM16.90 kot = RM118
manik, pearl, bunga besar & kecik dan lain2 = RM 50
FINAL TOTAL : RM1,203.00

 balik je kampung sesi membegger plak dulang hantaran tu..thousand thanks to my mum, sis, aunty dan semua cousin yang terbaikkkkkkk..tanpa korang tak siap lerr hantaran aku..hohoho
huru hara tak malam sebelum majlis??hahahaha..gigih tak gigih nak siap kan nya..tu baru nak setting barang atas dulang..belum detailing embellishment nya..aigoo..benda kecik2 mak nenek tu la yg paling tak larat..sampai tetido2..naseb la cousin dr kL yg baru sampai tolong continue kan..thanks ya semua..huhu..sampai ke hari majlis masih dok setting2 hantaran ni..fuhhh..lappeluhdidahi!
memang sangat tak sedar langsung untuk 7 dulang hantaran ni aku spend RM1.2k..fuhhh..sedih tol..terus insaf..untuk majlis kawen ni aku bertekad nak buat sendiri je hantaran..tak pun sub je kat makcik aku..lebih baik aku upah dia dr upah kedai kan..lebih berbaloi..huhuhu..so kepada bakal2 tunagan, sila pk lapanratos kali kalau nk tempah dulang hantaran kat kedai..yang aku pilih ni pon yang ala2 murah2 aje..kalau ikot hati memang pitam nk bayar..huhuhu..tapi lau bakal asben tu ala2 Mr Arrogant ko pilih aje mana suka.."setakat 1k 2k tu apa la sangat..duit bukan bawak mati pon"..haha..ok..done review hantaran aku..

yang pepel kaler tu hantaran stich..kos untuk 5 dulang pepel itu adalah RM450 termasuk upah..standard sama macam aku..tempahan itu hanya tempahan dulang kosong je..huhu..futher detail ko tanya la stich sendiri..hahaha

ini lah rupa hantaran aku yang dah siap sepenuhnya..abaikan aje empat orang model tu ye..cute2 la lil cousin aku semua..yang lelaki tu adik aku..taken already..wahhh.nak state juga tu..hoho..

1 comment:

Anonymous said...

sirih junjung tempah kat mane?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...