Thursday, November 7, 2013

Renew Driving License

#ceritadahbasi

as uols know la kan..sekarang ni expired date untuk driving license kan ikut tarikh lahir dah kan..itu semua untuk mengurangkan keterrrrrlupaan kita merenew lesen memandu..begitu...masing2 dah tentu2 la ingat kan bila tarikh lahir sendiri kan??

mungkin faktor usia membuatkan kita terlupa..nak salah kan usia pulak dah..haha..ye..aku memang terlupa renew lesen memandu ye kawan2..cerita bermula begini...

my fren : fuhh ramai tol org kat JPJ..*sambil menunjukkan no giliran nya super duper lama lagi*
aku : awat??renew lesen kah?apa yg ko susah2 p JPJ..post office sudah!
my fren : yela..kan ke smlm birthday aku..so nk renew lesen la..oi oi..skrg kan lesen baru..kena buat kat JPJ..mana boleh kat post office..
aku : lesen baru ke?aku punya rilek je y kaler pink liminate bodo2 tu..
my fren : sekarang ni yg baru la..dia mcm mykad..
*dalam ati dah dupdapdupdap sbb terfikir birthday kami sama bulan tp aku yg dlu dr dia..so dlm keadaan berdebar aku korek2 cari lesen dlm wrislet*
aku : beb!!!!!oiii..aku xrenew lesen la!!!! OMG OMG
my fren : oii..ko kan dulu dr aku..bape lama da ko bawak kete xde lesen ni??

oooohoiii..tersirap darah ketakutan disitu!!aku telah memandu tanpa lesen sebanyak 23 hari..ohhmai..pegi balik putrajaya-petaling jaya setiap hari termasuk balik kampung without a license!!memang gila..oooolahaiii..da ikut birthday pon masih lupa..padan muka..asik dok ingt birthday treat langsung lupa pasal renew..coiii tol..

keesokkan hari nya aku ke JPJ Cawangan Bangi Seksyen 7..tau ke idokk??sila google map..malam semalam nya aku telah membuat research sedikit disebabkan my fren kata penalti lewat akan dikenakan..sobssss..sabo je la..

menurut pembacaan aku..sekiranya kita lewat even sehari pon..penalti lewat akan dikenakan..lagi pulak aku lewat 23 hari..begitu..barang sesiapa yang lewat akan dikenakan amaun pelarasan tempoh..maksudnya kalau ko lewat sehari ko xboleh renew setahun..harus renew 2 tahun terus atau lebih..fuhhh..kelegaan sedikit disitu..kot la tetiba dia kata kena denda RM300 ke RM500 ke...mau aku pitam kat JPJ tu..kesimpulan nya aku kena renew 2 tahun..fee untuk renew masih lagi sama iaitu RM30 setahun..maksudnya aku kena bayar RM60..begitu..

sape agak2 nak buat lesen tu sila la bawa gamba pastport yg vavavooom comey lotey jika xnak menggunakan gamba kad pengenalan mahupun gamba lesen lama..aku agak sentap sebab tak de bawa gamba y ok..gamba pastport sume abes dah..disebabkan gamba ic dan lesen lama adalah gamba zaman tok nanding aku gagah kan juga cari gamba dlm beg..yg ado hanya lah gamba zaman UKM..adehhhh..faul tol..gamba blurr pulak tu..naseb lahaiii dpt lesen baru tp gamba xcantik..sobsssss..

pesanan penaja..sila la jangan lupa atau buat2 lupa nak renew license tatkala birthday menjelang yekkk..aku ingat kan diri sendiri juga..takut gak aku lupa lagi..kang ade yg kene lempang sedas ngn pegawai JPJ tu kang..lupa smpai lebam..hoh!


1 comment:

Cik Muda said...

ahaha...seb baik xde kejadian x diingini berlaku...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...