Thursday, May 29, 2014

#throwback : Honeymoon

#throwback

After 5 hari nikah kami berhoneymoon dari 19/2/2014 hingga 22/2/2014 di Bali Indonesia.. Fly with Malindo Air.. Aku first time naik Malindo keterujaan melampau sebab nak tengok movie in flight.. Tapi rejeki tidak menyebelahi aku sebab ada masalah teknikal.. so semua passenger tak dapat nak melayan movie.. Hoh! so apa nak buat?? Ko tengok aku aku tengok ko je lah sambil makan2 selama 3 jam.. pftttt..

Setibanya di Ngurah Rai International Airport berbaris la ko belingkar2 mcm ular sawe nak cop imigresen.. adehhh..punya lama! After 1 jam baru lepas and terus ke kaunter airport taxi.. Taxi pilihan semestinya Blue Bird.. =p  


Perjalanan mengambil masa almost 1 jam nak sampai ke destinasi pilihan kami.. Kupu Kupu Barong Villas and Tree Spa by L'Occitane terletak di daerah Ubud.. eh eh betul ke daerah? hamtam la labu.. Hotel  ni memang dalam hutan.. So ia adalah jauh dengan tempat2 berjimba yang lain.. Mau privasi kata ko haaa dok la dalam utan.. mihmih.. Thanks to my lovely hubby bam2 for this ohhhsemmm honeymoon!!




Urusan check-in done so menikmati la kita manggo juice & cold towel sambil menunggu buggy sampai.. Kepada yang memilih untuk stay disini jangan mengada2 nak jalan kaki ke villa sebab ko akan merana dikemudian hari.. bhahahaha..
After 5-10 minit naik buggy sampai kat entrance villa kami no. 19.. Villa pilihan adalah Ayung River Pool Villa..

Aku suka sangat dengan view hotel ni.. Memang terbaik! Sangat sesuai untuk santai2 menikmati keindahan alam.. Tenang aman dan damai.. Hanya dengar bunyi air sungai mengalir, bunyi unggas2.. Bunyi2 alam la senang cerita.. Ops lupa, hotel ni adalah mengadap Ayung River.. Kalau sesiapa yang adventurous boleh la p rafting..

This is our pool! Swimming la sampai lebam xde orang nak hirau, xde orang nak kacau n xde share2.. Infinity pool yang hubby sy wish for! Nampak itu tangga yg berlingkar? Ye! Hotel ni adalah dilereng bukit dan sangat banyak tangga.. So dr awal td da warn siap2 sila jgn gedik nak jalan kaki.. Sakit betis ohh! Nak buka pintu pon menyeret nak sampai atas lg kan nak sampai main entrance! Fuh ketibas.



Day bed.. Aku rasa mcm banyak sangat tempat nak lepak.. Sampai xtau nak lepak kat mana dlu.. Kebanyakkan dinding adalah kaca so mmg see-thru.. Bila siang ohsem bila malam seram! gelap gelita!









Main bed.. Decoration terbahekk! Setiap pengunjung akan dapat signature bag + kipas tangan Kupu Kupu Barong..












View from the other side.. Bath tub mmg tetengah alam ye.. pintu tarak.. yang ada langsir je.. Bath tub juga adalah semi see-thru..





View dari balcony di waktu pagi.. Tenang je hirup udara segar.. Memang best! Sambil breakfast sambil tengok orang terjerit2 main rafting.. Macam syok jugak! Tapi mak is tak koserrr.. =p

 
Disebabkan hotel tu jauh kemain, tak de la berjalan sakan pon.. Lebih banyak menghabiskan masa di villa.. Aku suka sangat tempat tu sampai sayang nak tinggal.. Tapi tak kan la tak kemana2.. ye tak? So after hi-tea moh la kita ke Ubud Market.. Transport tak usah repot2 sebab Kupu Kupu Barong ada free shuttle service..

Macam2 ado kat Ubud Market.. Special dia opkos la yang art2 kan.. Ukiran patung2.. Painting.. Yang mcm kraf2 tangan tu memang banyak la.. Rembat satu dua yg bekonan.. Singgah2 Pura a.k.a Kuil yg ade.. Snap2 gamba sikit jadi la kan..
Ubud Market, Bali

 
 Ok.. yang ni part paling sengsara.. Nak turun naik dari pintu utama villa nak sampai ke pintu bilik.. Hadoiiii hai.. 4 hari stay sini injured betis aku.. Sakit to the max!







 Day 3 plan asal nak ke ubud market utk cari pak supir.. Waktu menunggu shuttle, ada staff yang suggest supir hotel tapi dengan kadar bukan hotel.. Ohsem! itu la yang kita cari.. Aku lupa nama supir tu tpi dia ok.. Best gak! Dengan timing yg limited banyak juga tempat yg dia bawa.. tapi sekitar ubud la.. Tak dan nak p denpasar sebab jauh sangat.. Tak pe kami redha.. Mih3.. Tpt dilawati Pura Tirta Empul, Pura Gunung Kawi, Yeh Pulu, Goa Gajah, Rice Terrace, Gunung Batur Kintamani & Bali Pulina..

 Pura Tirta Empul
 Goa Gajah



 Bali Pulina & Rice Paddy Field
 

Kat sini la dorang jual Luwak Cofee.. Dari mula sampai akhir proses orang tu cerita kat kitaorg.. Lembut je.. hikhukhikhuk.. Last dia bagi free 8 jenis cofee untuk diminum.. Yang kena charge Luwak Cofee je.. Tapi aku xtry pon.. Kata nya xboleh minum sebab Luwak Cofee tu adalah daripada biji cofee yang telah dihuhukkan oleh si luwak..mih3




Macam2 ada.. ginseng la vanilla la coklat la..hamtam la labu..apa2 aje la.. Last before balik kita beli la sikit2 cofee2 yang ada.. yang lazat2 tu..










Mount Batur Kintamani
 
  

 Pura Gunung Kawi


 Pura paling hazabbb nak sampai.. Punya banyak tangga.. Vacation ni membuatkan aku fobia dengan tangga.. bertambah injured betis aku.. Nak reach pura ni kena tempuh 371 anak tangga.. PITAM! Nasib view paddy field shomelll.. Kalau x...pftttt


 Nampak makcik kat bawah tu.. Dia dah tua tapi jalan steady je.. Aku kemaih mengah to the max!! Sampai keluar bunyi napas kuda!



Couple ni from India.. Sama gak macam kitaorg.. Hu Hah Hu Hah termengah2 semua.. Hubby dia sia count lagi bape banyak tangga dia turun.. Turun pon da xcukup napas lagi kan pula nak naik.. Hoh!! Xmo da aku p sini lagi..

Yeahh.. Abes gak entry #throwback honeymoon.. Tak banyak berjalan tempat2 yang must visit tapi iolss happy je.. Thanks darl!!










p/s to en stich : sila repeat trip bali sebab mau khatam kan place to visit..okay darl?? Bodek punya pasal i letak gamba u besar punya kat last entry ni..mih3



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...